Πώς θα ζήσουμε το (τουριστικό) μέλλον μας

Το αφισάκι της εκδήλωσης από τον Γιάννη Φετάνη

Στο Money Show πραγματοποιήθηκε χτες (22/12) ένα opentourism λίγο διαφορετικό από τα προηγούμενα, καθώς αλλιώς σχεδιάστηκε και αλλιώς βγήκε. Πιο φιλοσοφημένο, “καλλιτεχνικό” και μάλλον πιο “βαθύ”. Εξ’ου και το παρακάτω κείμενο αφιερωμένο στο διάλογο που πραγματοποιήθηκε. Καλεσμένοι ήταν λοιπόν  ο εικαστικός και διευθυντής της Biennale της Αθήνας Poka Yio και ο γραφίστας Γιάννης Φετάνης. 

O Poka Yio άνοιξε την κουβέντα μιλώντας για τα αφηγήματα που διαθέτει η Ελλάδα και η Αθήνα,  αναφερόμενος συγκεκριμένα στο αφήγημα της κρίσης που όλοι μας έχουμε πιστέψει πια και ότι αποτελεί το “εθνικό μας αφήγημα” (δυστυχώς πάντα).  Αυτό το αφήγημα αποτελεί και τουριστικό προϊόν πια, με τον πολιτικό τουρισμό στην Αθήνα, ρεπορτάζ που έγιναν και με αφορμή την 4η Biennale της Αθήνας, βλέποντας ο ίδιος την πόλη της Αθήνας σήμερα ως ένα κοινωνικό εργαστήριο.

Για τον τουρισμό ο Poka είπε ότι ο κόσμος αυτό που θέλει να ζήσει “ιστορίες” ερωτικές, εξερεύνησης, περιπέτειας ή αυτογνωσίας, θέτοντας την ερώτηση στο κοινό αν τελικά μας ταιριάζει ως κλάδος.

Συνέχισε ότι αυτό που διαχειρίζονται οι προορισμοί είναι ουσιαστικά νόημα, άρα θα πρέπει να ξυπνήσουμε τους κοιμισμένους μύθους που βρίσκονται παντού στην Ελλάδα, όπως πχ η Ικαρία το νόημα της οποίας είναι η επανάσταση κ.ο.κ.

Η ιστορία χρειάζεται και σκηνοθεσία ολοκλήρωσε άρα εκτός από τα εργαλεία (μάρκετινγκ και στρατηγική) χρειάζεται και το αφήγημα ή οι μύθοι. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουμε είναι το πώς θα το σκηνοθετήσουμε αυτό, πώς θα ζήσουμε το μέλλον μας δηλαδή.

Η συζήτηση κατέληξε σε συνδυασμό με την παρατήρηση της έλλειψης αισθητικής από τον Γιάννη Φετάνη και κάποια παραδείγματα (Αθήνα, Ισπανία, κτλ) στην έλλειψη παιδεία γενικότερα και κοινωνικού πολιτισμού, και στις ανάγκες αφενός να αντιμετωπίσουμε την εργασία στον τουρισμό με αγάπη (ως καλλιτέχνες) και αφετέρου στην ανάγκη για πραγματική ψυχανάλυση για την ποιοτική παροχή υπηρεσιών στον ίδιο τον κλάδο. 

Θέμης, Γιάννης, Poka

Θέμης, Γιάννης, Poka

Ο Τουρισμός (όπως λέει ο ορισμός του) τελικά είναι όντως κοινωνικό φαινόμενο και δύο άνθρωποι που δεν έχουν “σχέση” με τον κλάδο απλά το απέδειξαν. Αν δεν το αγαπάς, απλά μην το κάνεις.

 

Leave a Reply