Περίπου το 9% των Ρώσων σχεδιάζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό

Περίπου το 9% των Ρώσων σχεδιάζουν να περάσουν τις καλοκαιρινές διακοπές στο εξωτερικό
Σχεδόν το 33% των Ρώσων δηλώνει ότι θα ταξιδέψει στο εξωτερικό έχοντας χρήματα, αλλά μόνο το 9% σχεδιάζει διακοπές το καλοκαίρι του 2013 με προορισμό το εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ατόμων που δεν έχουν την πολυτέλεια να πάνε διακοπές , μειώνεται κάθε χρόνο. Για τις προτιμήσεις των ρώσων πολιτών στις διακοπές μίλησε χθες ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων Valery Fyodorov.
Όπως αποδεικνύεται από την παραδοσιακή έρευνα που διεξήχθη το Μάιο, το 45% των ερωτηθέντων το καλοκαίρι θα μείνει στο σπίτι. 22% θα πάει στο εξοχικό , το 11% – και σε άλλες πόλεις της Ρωσίας, 10% – στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. 9% σχεδιάζει να ταξιδέψει σε χώρες του εξωτερικού, 2% – στην Κριμαία, και το 1% – στις χώρες της Βαλτικής , ενώ πέρσι το ποσοστό που θα ταξίδευε στις χώρες της Βαλτικής ήταν 5%. Στην ερώτηση των δημοσιογράφων σχετικά με την αιτία αυτής της παρακμής , ο κ. Fyodorov είπε ότι η μείωση κατά 3,2% στην έρευνα του 1600 δεν υπερβαίνει το στατιστικό σφάλμα. Σύμφωνα με τον ίδιο, με τέτοιους όρους, αυτό σημαίνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά.
Μεταξύ των τύπων διακοπών ο πιο δημοφιλής παραμένει – 38%. Στη δεύτερη θέση – εκπαιδευτικός τουρισμός (25%) – στην τρίτη θέση- ιατρικός τουρισμός (21%), και ένα 17% των Ρώσων προτιμούν να πηγαίνουν για πεζοπορία το καλοκαίρι.
Θεωρητικά σχέδια και γενικές προτιμήσεις διαφέρουν σημαντικά από τις ρεαλιστικές δυνατότητες των Ρώσων πολιτών. Στην ερώτηση που θα διάλεγαν να πάνε διακοπές αν είχαν το απαιτούμενο ποσό οι Ρώσοι ,το 33% επέλεξε το εξωτερικό για τις διακοπές, το 18% – ακτές της Μαύρης Θάλασσας εντός της Ρωσίας , 10% – Κριμαία, στο 9% – το εξοχικό ή οποιαδήποτε άλλη ρωσική πόλη. Είναι ενδιαφέρον, ότι το 2005, μια παρόμοια έρευνα έδειξε ότι το 28% ήταν πρόθυμο να ταξιδέψει στο εξωτερικό.
Την ίδια στιγμή, το ποσοστό εκείνων που επέλεξαν την απάντηση «δεν πάω πουθενά», συνεχώς μειώνεται. Το 2012, αυτή η απάντηση ήταν 50% και το 2013 – ήδη το 45%. «Η πιο συχνή απάντηση στο ερώτημα, γιατί να μην πάει πουθενά – δεν υπάρχουν χρήματα. Αυτή ήταν η αιτία που κράτησε το 47% να παραμείνει στο σπίτι το 2013. Πριν από πέντε χρόνια, το 2008, το ποσοστό αυτό ήταν 60%.
Ο επικεφαλής των δημοσκοπήσεων ενημερώνει επίσης ότι το ποσοστό εκείνων που αναφέρουν την έλλειψη κεφαλαίων, ως κύριο λόγο για να μην ταξιδεύουν, μειώθηκε κατά το ένα τέταρτο. Μεταξύ άλλων λόγων αδυναμίας ταξιδιών είναι υγεία, εργασία, οικογενειακή κατάσταση, μικρά παιδία, η έλλειψη επιθυμίας .
Μεταξύ των παιδιών, το ποσοστό εκείνων που παραμένουν στα σπίτια είναι λιγότερο από – 37%. 17% των παιδιών στην Ρωσία θα πάνε στο εξοχικό, 12% – στη κατασκήνωση , το 12% – στη ρωσική Μαύρη Θάλασσα, 7% – στο εξωτερικό, 9% – σε άλλους προορισμούς . Μόνο το 2% διαλέγει πεζοπορία .
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, μόνο περίπου πέντε εκατομμύρια Ρώσων πηγαίνουν τακτικά για διακοπές και για επαγγελματικά ταξίδια στο εξωτερικό. Αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς. “Ταξίδια στο εξωτερικό αυξάνονται. Αποκτάται εμπειρία, απλοποιείται επικοινωνία. Επίσης αλλάζει ο τρόπος εργασίας σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Αυτό αντικατοπτρίζεται στην πολιτική συμπεριφορά (για παράδειγμα, μειωμένη προσέλευση στις εκλογές ), και στις προτιμήσεις των τουριστών. Στη Σοβιετική περίοδο η έμφαση στην ανάπτυξη του εσωτερικού τουρισμού είχε οργανωτική, οικονομική και ιδεολογική στήριξη. Τώρα δεν υπάρχει αρκετή προβολή των ενδιαφερόντων προορισμών της Ρωσίας , ενώ η Τουρκία, η Νορβηγία και η Ελβετία επενδύουν στην προώθηση της εικόνας της χώρας τους ως μέρος της διασκέδασης, και αυτό είναι κατά κύριο λόγο ελκύει τους νέους ανθρώπους », – δηλώνει ο Valery Fedorov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την τάση προς την αυξανόμενη δημοτικότητα των ανεξαρτήτων διακοπών στο εξωτερικό, η πλειοψηφία εξακολουθεί να πιστεύει ότι θα πρέπει να αγοράζουν οργανωμένα πακέτα από τα πρακτορεία ταξιδιών. «Εκείνοι που απευθύνονται στα τουριστικά γραφεία είναι όσοι ταξιδεύουν σπάνια, πάρα οι έμπειροι ταξιδιώτες. Υπάρχει επίσης κατηγορία ανθρώπων οι όποιοι οργανώνουν μονοί τους τις διακοπές τους, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό εκτίμα τις υπηρεσίες, που προσφέρουν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία.» – δήλωσε ο κοινωνιολόγος.
Η εταιρία δημοσκόπησης σχεδιάζει το 2013 να επαναλάβει την ερεύνα, που ανέδειξε τις προτιμήσεις των Ρώσων στις διακοπές. Παρόμοια ερεύνα το 2012 έδειξε ότι το 73% των Ρώσων προτιμούν να οργανώνουν μόνοι τους τις διακοπές, και το 21% – μέσω των ταξιδιωτικών πρακτορείων. Στις ομάδες υψηλού εισοδήματος το 32% απευθύνεται στους ταξιδιωτικούς πράκτορες . Το 2012 η ερεύνα αφορούσε τα ταξίδια και στο εξωτερικό .

Πόσα ξοδεύουν στις διακοπές 

Κατά μέσο όρο, οι Ρώσοι ξοδεύουν στις καλοκαιρινές διακοπές τους περίπου είκοσι επτά χιλιάδες ρούβλια (=650 ευρώ)  ανά μέλος της οικογενείας. Σε σύγκριση με πέρυσι ο προϋπολογισμός δεν μεγάλωσε ουσιαστικά (διαφορά 2%) και λαμβάνοντας υπόψη τον πληθωρισμό- μπορούμε να πούμε ότι στην πραγματικότητα μειώθηκε. «Ερώτηση για τις δαπάνες των διακοπών αφόρα αποκλειστικά όσους πρόκειται να ταξιδέψουν. Από την ερεύνα πρόεκυψε το ποσό της τάξης 27.630 ρούβλια (667 ευρώ) – είναι η μέση τιμή για τα λεφτά που ξοδεύουν οι Ρώσοι στις διακοπές . Πέρυσι, ήταν 27.220 (657 ευρώ). Η αύξηση από 416 ρούβλια (10 ευρώ) , δεν καλύπτει καν τον πληθωρισμό. Παραμένει το ερώτημα αν τα παραπάνω στοιχειά δείχνουν ότι οι Ρώσοι είναι πιο προσεκτικοί με το κόστος ταξιδιών η ότι η τιμές δεν παρουσιάζουν αύξηση.- δήλωσε ο κοινωνιολόγος.

Η δημοσκόπηση έδειξε ότι οι ομάδες ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα ξοδεύουν περίπου 20,600 χιλιάδες ρούβλια  (=500 ευρώ) ενώ οι ομάδες με υψηλά εισοδήματα – 34,870 χιλιάδες ρούβλια (=840 ευρώ) . Νέοι άνθρωποι ξοδεύουν περισσότερο από τους συνταξιούχους – 30,800 χιλιάδες ρούβλια (=740 ευρώ) έναντι 25,100 (=605 ευρώ) αντίστοιχα.
Οι κάτοικοι τις περιφέρειας υπολογίζουν 20,600 χιλιάδες ρούβλια  (497 ευρώ)ανά άτομο για τις διακοπές τους , ενώ οι Μοσχοβίτες και τους κατοίκους της Αγίας Πετρούπολης – 33,100 χιλιάδες ρούβλια (800 ευρώ) . Ελάχιστα υψηλότερες είναι οι δαπάνες των διακοπών για τους τουρίστες από τις μεγαλουπόλεις – 35.800 χιλιάδες ρούβλια (860 ευρώ).

Ευγενία Καρεεβα, ειδικά για RATA-news

Leave a Reply